Palau de Casassús – Alzira

El Palau de Casassús és un palau senyorial estructurat en tres plantes situat a Alzira. En la seua planta baixa destaquen els arcs gòtics i en la fatxada el seu escut nobiliari, que és bé d’interés cultural (número R-I-51-0011340) .12 El conjunt del palau, situat en la plaça de Casesels seus, és Bé de Rellevància Local amb identificador nombre 46.20.017-014.

L’antic palau de Casassús està ubicat en la plaça que porta el mateix nom i va ser comprat per l’Ajuntament d’Alzira l’any 2005. L’immoble data del segle XVII i té 770 metres quadrats en tres plantes amb una fatxada de tipus palau senyorial. Es podria dir que, junt amb l’Ajuntament, és un dels exemples d’arquitectura foral de la comarca.

La família Casassus es dedicava a comercialitzar la seda entre els productors alcirenys i els mercaders d’Itàlia. La clau històrica d’esta família va més enllà del seu ofici. En un document del segle XVII en el que apareix el nom de Pere Casassús i en el que es detalla la procedència bearnesa de membre de la família. Este llinatge va baixar des de la zona del Bearn, en els pirineus francesos, fins a Alzira, on es va assentar a finals del segle XVI.

Esta família va tindre un paper important en el comerç de la seda en la ciutat. Alzira era un punt important de producció de sedes en l’època. Esta condició d’intermediaris va ser la que va poder facilitar al llinatge Casassús passar de ser una família acomodada a pertànyer a la noblesa. En la Corona d’Aragó era habitual que els palaus estigueren organitzats entorn de corredors interiors o claustres. No obstant això, el Palau de Casesels seus recorda a la distribució del Palau de Versalles o del Museu del Louvre de París. Esta organització presenta la peculiaritat que no utilitza corredors per a comunicar les diferents estades de manera que es passa d’una altra i cal passar per les diferents habitacions en qualsevol recorregut per l’interior de l’edifici.

La procedència francesa dels Casassús és la flor de Lis que apareix en l’escut familiar que es conserva en la fatxada de l’edifici. Es tracta d’un motiu floral típic de la corona francesa i símbol dels Borbó, dinastia que ostentava el poder a França en l’època que la família bearnesa es va assentar a Alzira.