Pastiset de moniato

Este pastís d’origen àrab és una espècie de pastisset que conté una massa de moniato en el seu interior. Estos dolços es criden de diverses formes depenent de la zona de la Terreta en la que et trobes, poden cridar-se pastissets de moniato, pastissets de Nadal o inclús pastissos de Nadal. Pràcticament totes les pastisseries i forns de la Comunitat Valenciana venen este tradicional dolç, encara que moltes llars preferixen mantindre la tradició d’elaborar-los de forma casolana. Per això et portem la recepta d’este tradicional dolç valencià perquè pugues sorprendre els teus comensals este Nadal.
Com ja hem comentat, este dolç, i igual que molts altres típics de la Comunitat com l’arnadí, els confits o el massapà, té el seu origen en l’època de l’al-Andalus, moment en què es va crear una nova forma de dulcificar la canya de sucre i que va donar pas a una etapa d’esplendor de la rebosteria. Els pastissos de moniato, antigament es començaven a consumir en el mes de novembre quan, un dels seus ingredients principals, el sucre, es feia indispensable per a combatre les baixes temperatures. A més, eren els protagonistes en les postres nadalenques, tradició que es manté fins als nostres dies ja que continua sent un dels dolços preferits en les llars valencianes durant estes dates.

Ingredients:
– 400 grams de moniato
– 150 grams de sucre
– 240 grams de farina
– 50 mil·lilitres d’anís dolç
– 1 ou
– 75 grams d’oli

Passos que s’ha de seguir en l’elaboració dels Pastissos de Moniato:
1 Precalfar el forn a 180é. Mentres podem anar pelant i coent el moniato.
2 Una vegada estiga cuit, afegim sucre al moniato i ho esclafem amb un tenidor. Després deixem refredar la mescla.
3 En un altre recipient durem a terme l’elaboració de la massa. Afegirem l’oli, l’anís i el sucre i ho mesclarem bé.
4 Una vegada que estiga ben mesclat, afegim la farina i ho mesclem bé fins a obtindre un massa espessa.
5 Pastem la massa, l’estirem i la tallem en cercles.
6 Omplim cada un dels cercles amb la massa de moniato i dobleguem la massa segellant els laterals amb un tenidor.
7 Abans de l’enfornat, batem l’ou i li afegim sucre.
8 Després banyarem cada un dels pastissos en esta mescla. Col·loquem els pastissos sobre les safata del forn i ho deixem uns 15 minuts a 180é.
9 Un vegada estiguen preparats, es recomana deixar refredar els pastissos. I a disfrutar!