All i pebre

La fama de l’Allipebre s’estén per nombrosos restaurants d’El Dinyar, parcticament de tota la Ribera i proximitats, encara que, no obstant això, és Catarroja el bressol de l’Allipebre. Tant és així que el concurs més antic d’Allipebre se celebra en la mateixa localitat, encara que també El Dinyar té un concurs d’este famós plat que competix amb la Paella. Els premis els concedix la Confraria de Pescadors, que són els que en la seua gran majoria seguixen la tradició i pesca de l’anguila autòctona de l’Albufera de València.

La recepta tradicional de l’Allipebre és sens dubte la que dóna fama a l’anguila, que no obstant això té altres variacions com la ceba (també es pot veure escrita com sebollà) , que substituïx la cebaAll i pebre de anguila, tradicional guiso de la cocina valenciana per la creïlla; o la espardenyá, que afig un sofregit de pollastre i conill o ànec.

Els ingredients de la recepta tradicional, que a més són els únics permesos en el concurs d’Allipebre, són l’oli, all, sal, creïlla, pebre roig, vitet, anguila i aigua. I no, no existix això de “pues jo li pose açò i m’ix molt bó” ja que llavors no respectaríeu la recepta tradicional.
Tal com menciona Juan Salvador Gaia en l’article, els ingredients principals que donen nom al plat són, l’All (all) i Pebre. Però a la Comunitat Valenciana el pebre se li denomina també al pebre roig, sec, que és el que ens ocupa. Per tant parlem d’All i Pebre roig.

INGREDIENTS:
– 1 kg d’anguiles.
– 1 kg de creïlles (podeu posar 1/2 kg de creïlles si vos agrada menys carregat de creïlles, a més que la recepta de Catarroja porta més proporció d’anguiles que de creïlla) .
– Oli oliva (2 dl) .
– 3 dents d’alls.
– Vitet (pebrera) .
– Sal.
– Pebre roig (piveroig o piberroig/pebre roig) .
– aigua (quantitat necessària fins a cobrir els ingredients)

PAS A PAS:
Netejar i tallar les anguiles en trossos de dos o tres dits de grandària, assaonar i reservar. Picar els alls i el vitet (pebrera) en un morter, per a posteriorment ofegar-los en la cassola amb l’oli.
Afegim el pebre roig (pebre roig) i l’aigua, i removem bé. Tot seguit afegirem les creïlles (que s’hauran tallat esclafint-les) i l’anguila, cobrint els ingredients d’aigua. Bullir aprox. 20 minuts i quan l’anguila i la creïlla estiguen ben cuites, retirar del foc i deixar reposar. Tapar la cassola durant el bullit.

NOTA:
És important esclafir les creïlles, ja que el midó que està dins de les creïlles ens servirà per a espessir el caldo de forma natural. Les creïlles s’esclafixen al partir-les trencant el final de cada tros en compte de tallar-les. És a dir, separant-les espentant el final del tros, en compte de continuar tallant amb el ganivet. Si removeu durant el bullit, feu-ho de manera suau per a no trencar la creïlla i l’anguila.