Maerá – Antella

Maerà d’Antella. La festa rememora l’ofici dels ganxeros i el transport fluvial de la fusta, activitat que es va desenrotllar des de segle XII fins a finals dels anys 60, en el Xúquer, el Cabriol i altres rius valencians. Posteriorment, esta activitat va ser recuperada amb motiu de la XXVII trobada de Centres d´Ensenyament en Valencià que va tindre lloc a Antella en 2012.
Antella busca coronar el aniversario de la «maerà» como patrimonio universal - Levante-EMV
Des de llavors, la festa se celebra anualment a càrrec de la l’Associació Cultural Maeros del Xúquer. Els gancheros o maeros, abillats amb indumentària tradicional, Associació Cultural de Maeros del Xúquer: 2014guien els troncs fins a l’Assut d’Antella. En 2021 es van transportar 20 tones. La ferramenta utilitzat són els ganxos, llargues vares de fusta amb punta de ferro i garfi.
Antella va ser punt de pas, i en el segle XV, de recompte de troncs, on s’assecaven, mesuraven i classificaven. La fusta anava destinada a diversos usos, des de la construcció d’embarcacions, edificacions, indústria moble o fabricació caixes de taronges.

La Maerà d´Antella forma part de la candidatura multinacional del Descens en bot en Fusta per a ser Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO al desembre de 2022.

La «maerà» del Xúquer quiere llegar a Cullera - Levante-EMV