Batería napoleónica de Gavarda

ImagenLa Bateria Napoleònica de Gavarda és una construcció defensiva militar, construïda durant la Guerra de la Independència Espanyola en el primer quart del s. XIX Guerra de la Independència Espanyola, que es troba enclavada en les coordenades sexagesimals 39°05 19.4N 0°32 39;29.1W, en decimals 39.088732, -0.541404, junt amb el carrer número 30 i el depòsit d’aigua de la població. No obstant això, després de consulta Mapa Ráster de l’Institut Geogràfic Nacional d’Espanya, comprovem que es troba limítrof al sòl urbà de Gavarda però ja en terme d’Alberic.

La situació estratègica de la bateria, des d’on es tota la Ribera de Xúquer, així com el camí que unia València amb Madrid i Andalusia, va convertir este enclavament en un dels punts defensius importants per a l’exèrcit francés del General Suchet.

Restaurada recentment, de manera no molt encertada, podem veure en la fitxa de l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, segons C. Pérez-Olagüe, que Madoz va indicar la data del seu alçament: “Por el costat N. una serralada poblada d’espart i en la cima d’un dels seus muntanyes una espècie de talaia o fortí construït pels francesos en 1813 del que queden les parets molt deteriorades, i un tambor en cada un dels 4 angles”

Imagen