Arnadí

L´arnadí, carabassa santa o caramull, és un dolç valencià d´origen àrab que és fa de carabassa i/o moniato cuits al forn, escorreguts després i pastats amb sucre, canella, ametles i pinyons i tornat a rossejar al forn[2] tradicionalment en cassoles de fang. És mes comú a la regi dels Confines Centrals, sobretot a la Ribera del Xúquer i la Costera i especialment a la ciutat de Xàtiva, d´on sembla originari. Tradicionalment, en esta ciutat és menja per Setmana Santa.
És un dels dolços més senzills i rics de preparar. La seua aparença és la d’una bòlit, però està feta amb carabassa. És unes postres amb un sabor molt especial, antic i realment saborós.

 

 INGREDIENTS:
Una carabassa de 2 quilos i mig a 3 quilos
30 grams d’ametla pelada i pinyons pelats
900 grams de sucre
360 grams de farina d’ametla
4 ous
1 llima i canella en pols

Preparació:
S’ansa la carabassa, es pela i es lleven les pepitas,se fica en un saquet de tela blanca o una escorreplats durant un día,para que perda tota la quantitat d’aigua possible, una vegada escorreguda se li afig el sucre, mezclant ben ambdós. S’incorpora la farina d’ametla i els rovells d’ou prèviament ben batudes, s’incorpora la canella en pols i les raspadures d’una llima.

Perquè quede una massa fina, es mesclaran ben tots els ingredients, posant-la en un recipient a foc molt lent durant 20 minuts removent-ho perquè no s’agafe. Una vegada olla, i al col·locar la pasta en un recipient d’argila, o un altre material resistent al calor,se li va donant la forma de piràmide, adornar empolvorant per damunt amb sucre, afegint les mitges ametles pelades, el pinyons pelats de punta en fileres. Ficar al forn precalfat a 140 graus, fins que es dore, sense que es cremen ametles i pinyons. Abans de menjar-ho, cal deixar-ho refredar